AI-aktiviteter med Göran Lindsjö

Vad händer inom AI i höst?

Governos internationella AI-rådgivare Göran Lindsjö som till vardags är bosatt i USA är i Sverige ett par veckor nu i september. Vi passade på att ställa några frågor till vår kollega och stämma av höstens spännande AI-aktiviteter!

Hej Göran, hur har sommaren varit?
– Tack alldeles utmärkt! Jag har allra mest varit ledig hemma i Delaware men jag hann också med ett par korta turer till Sverige. Först var det Almedalen där vi på Governo medverkade i många aktiviteter. Jag fick bland annat möjlighet att på olika scener diskutera aspekter på AI som vård, arbetsmarknad, skola, innovation, etik, smarta städer och journalistik. Vi hade dessutom ett väldigt uppskattat mingel där beslutsfattare i offentlig sektor kunde ta del av tankarna från de allra största AI-aktörerna. Det ledde till en spänstig diskussion. Jag hann också med en hel del annat i Visby som att exempelvis spela in AI-poddar. Sedan var jag i Sverige igen i början på augusti då SVT:s utrikeskorrar träffades. Jag hade ett längre pass om AI världen över och hur AI påverka politiken alltmer. Visserligen är jag van vid frågor men SVT:s utrikeskorrar kan verkligen ställa riktigt bra frågor!

Visserligen är jag van vid frågor men SVT:s utrikeskorrar kan verkligen ställa riktigt bra frågor!

Nu är du alltså här igen, händer det något kul den här gången?
– En av de roligaste sakerna är att träffa väldigt många vd:ar från olika företag. Jag har på den här resan heldagsutbildningar vid fyra tillfällen för ungefär 40 vd:ar åt gången. Jag får mycket tillbaks inte bara från de som kommit en bit på väg i sin AI-användning utan även smarta funderingar från de som är på gång. Det blir alltmer om hur affärslogik påverkas för olika branscher och mer hur-frågor än för bara ett halvår sen.

Vad har hänt mer?
– Sedan hade CIO:erna för EU:s 28 utrikesförvaltningar, alltså motsvarande UD i Sverige, ett möte i Stockholm där jag gjorde en internationell utblick över AI. Man fick återigen ett starkt intryck av hur olika snabbt olika länder drar nytta av AI. Storbritannien var som vanligt de som var mest aktiva. Bland det roligaste var att få diskutera AI och diplomati.

Du har varit i Finland också – berätta mer!
– Jag var inledningstalare i Helsingfors på en konferens om AI i vården som universitetssjukhuset anordnade. Det var helt fantastiskt att sedan få ta del av framgångsrika exempel från USA och Europa. Några myndigheter har nu också regeringsuppdrag som berör AI och data där jag fått möjlighet att diskutera med olika utredare.

Governos Göran Lindsjö föreläser någonstans i världen!

Du har också haft AI-relaterade engagemang på Governos kontor, kan du berätta lite om det?
– Vi hade ett riktigt givande möte häromkvällen på Governos AI-nätverk då vi fick lära oss mer om AI i Finland och inom Stockholms Stad. Flera intressanta diskussioner följde. Är man beslutsfattare inom offentlig sektor som arbetar med AI eller hör till en organisation som på olika sätt stöttar sådant arbete – rekommenderar jag verkligen ett medlemskap i Governos AI-nätverk!

Jag har förstått att även civilingenjörer, samhällsbyggnad och rådgivning varit på agendan – berätta mer!
– Jag har också några föreläsningar specialinriktat för civilingenjörer i olika delar av landet. Förutom generella frågeställningar brukar det medföra en hel del mer specifika frågor av en typ jag sällan får annars. När det gäller samhällsbyggnad så medverkar jag i en pågående studie om hur AI används och potentiellt kan användas inom samhällsbyggnadssektorn där jag hunnit ha några möten på den här resan. Det är särskilt intressant eftersom just denna sektor kanske inte kommit så långt som många andra trots en bra potential. Sedan lägger jag stor del av min tid på rådgivning internt hos myndigheter, kommuner och företag. Så det har blivit många sådana möten denna gång i Sverige. Ett av de roligaste för mig personligen var att få komma tillbaks till Linköping där inte bara den svenska AI-resan började utan också min egen. Den här gången i Linköping träffade jag kommunledning och hade också ett föredrag för många medarbetare.

När kommer du till Sverige nästa gång och var kan man lyssna på dig då?
– Jag är tillbaks i Skandinavien i november. Alla engagemang är inte klara men några är det. Liksom nu i september kommer jag att ha en hel del rådgivning hos företagsledningar, kommunledningar och myndighetsledningar. Annars börjar jag i Oslo med EHIN som är Norges nationella e-hälsokonferens där jag kommer att ha ett par olika presentationer. Därefter åker jag till Göteborg för Kvalitetsmässan där Governo är mycket aktiva i år. Bland annat har Governos Olof Junesjö och jag en masterclass i AI en halvdag. Tillsammans med Gertrud Ingestad, som är generaldirektör i EU-kommissionen och EU:s ledande tjänsteman inom digitalisering, kommer jag att ge en utblick över digitalisering och AI i EU och världen. Dessutom medverkar jag i paneldebatter på Kvalitetsmässan. Därefter fortsätter jag i Göteborg med Chalmers årliga strategidag för ledare inom samhällsbyggnad. Årets strategidag kommer att fokusera ledarnas behov av att öka sin kompetens inom AI. Apropå samhällsbyggnad kommer vi att genomföra workshops för branschen både i Göteborg och Stockholm i november. I mitten på november arrangerar bland annat RISE i Luleå en konferens om AI och digitalisering i Norrbotten där jag är inledningstalare. Jag ser fram emot att komma till Luleå, det var längesedan nu.

En stor sak i november är Governos heldag om AI på Internetdagarna. Det kommer att bli ett späckat program med politik, de största AI-aktörerna, erfarenheter från de bästa och mycket annat.

– En stor sak i november är Governos heldag om AI på Internetdagarna. Det kommer att bli ett späckat program med politik, de största AI-aktörerna, erfarenheter från de bästa och mycket annat. Governo kommer dessutom att ha årets fjärde AI-nätverksdag i november. I slutet av november är det dags för den andra AI Business Summit i Stockholm där jag dels ska ha en keynote om det aktuella internationella läget för AI och dels delta i en diskussion om AI från ett styrelseperspektiv. Inera arrangerar för andra året en heldag om AI och automation för 1177 och Vårdguiden där jag kommer att vara en av huvudtalarna.

En sista fråga, med tanke på att du möter så många ledningar för myndigheter, kommuner, regioner och företag, hur går det för AI i Sverige?
– Jag ser en stor förändring jämfört med för ett år sedan. De stora företagen har alla driftsatta lösningar eller åtminstone flera AI-initiativ. Mellanstora och ibland även mindre företag, beroende på bransch, har snabbt fått en ökad kunskap om AI och dess konsekvenser, flera av dessa har tester på gång. Även i offentlig sektor rör det på sig ganska snabbt. Där är det oftast drivet inifrån organisationerna snarare än som resultat av ett tryck utifrån. Även ledningarna i offentliga organisationer ökar sin kunskap och sina ambitioner men de beskriver samtidigt en brist på intresse, krav och stöd från politiken och allmänhet.

Här kan du läsa mer om Görans aktiviteter ovan!
EHIN – Norges nationella e-hälsokonferens
Kvalitetsmässan
Chalmers
Internetdagarna
Governos AI-nätverk
AI Summit
Inera Vårdguiden
Luleå – RISE