Kundcase
Att stärka förmågan att styra och leda för innovation
Offentlig sektor står inför ett starkt omvandlingstryck och förmågan att kunna förnya – att kunna innovera – för att kunna leverera värde blir allt viktigare.
Bakgrund till uppdraget
Innovationsmyndigheten Vinnova satsar årligen ungefär tre miljarder för att främja innovation. En hel del av dessa medel går till projekt som på olika sätt bidrar till att stärka innovationsförmågan i offentlig sektor. Men hur förväntas innovationsprojekt klara oförutsedda och komplexa innovationsledningsutmaningar? För att svara på den frågan har Vinnova genomfört många projekt för testa och utveckla behovsdrivna insatser som kan bidra till att stärka resultaten från innovationsprojekten.
På vilket sätt kunde vi stötta?
Under 2018-2020 fick Governo möjligheten att leda ett sådant projekt. Målet var att stärka den strategiska och operativa förmågan att leda och organisera för innovation på alla nivåer – från politiker till medarbetare – i kommuner. Vi genomförde uppdraget tillsammans med forskningsinstitutet RISE och företaget Wexxa där vi testade och utvecklade ett stöd för innovationsledning i 12 kommunala idéslussar som Vinnova finansierade 2016-2020. Över 50 kommuner deltog i arbetet med de 12 idéslussarna vars syfte var att öka innovationskapaciteten i kommunal verksamhet genom att fånga upp och utveckla idéer, testa lösningar och nyttiggöra dessa.
Vilket blev resultatet?
Det var mångfacetterade frågor och utmaningar vi arbetade med i projektet: hur leder, styr, mäter, samverkar och organiserar man för ökad innovationskapacitet? Vad är viktigt för att bygga långsiktig innovationsförmåga och hur säkerställer man systematik och helhetsperspektiv? För att stötta både de kommunala idéslussarna och Vinnova, genomförde vi innovationsledningsdialoger för att analysera styrkor och utmaningar samt stärka insikter och kunskaper, utbildningar för olika målgrupper för att stärka kompetensen samt stöd för att utveckla ett strategiskt förhållningssätt och handlingskraft. Vi utformade och anpassade insatserna beroende på situationen i den specifika idéslussen och kommunen vilket skapade goda förutsättningar för fortsatt utveckling lokalt. Det finns många erfarenheter från projektet – två centrala lärdomar är dels vikten av att reflektera och skapa lärande i organisationerna, dels behovet av både uthållighet och systematik.
I en rapport som Governo skrev på uppdrag av SKR 2021 kan du läsa mer om vissa erfarenheter från de kommunala idéslussarna.