Governo matchar ihop initiativ i krisen

Governo matchar ihop initiativ i krisen

Governos initiativ AI-upporpet – #vitecherupp – har på kort tid samlat ett 100-tal bolag och forskare för att med spetskompetens inom AI och IT hitta nya, smarta lösningar på de tuffa utmaningar som olika samhällsaktörer står inför. Med stöd av bland annat Vinnova och har uppropet redan resulterat i ett 25-tal olika initiativ. Nu skriver tidningen Kvalitetsmagasinet om uppropet.

Uppropet gick ut i slutet av mars och har redan resulterat i ett 25-tal olika initiativ. Det handlar om till exempel 3D-printing av munstycken till respiratorer, nya metoder för smittspårning i samarbete med Folkhälsomyndigheten och en chattbot hos Bris för att minska kötiderna.

– Många samhällssektorer pressas hårt samtidigt som det finns andra som kan stötta. I Sverige sitter vi på världsledande kompetens inom AI och IT som vi tror kan bidra till att utveckla lösningar på de tuffa utmaningarna, säger Caroline Andersson, vd på Governo och en av initiativtagarna till AI-uppropet #vitecherupp, till tidningen Kvalitetsmagasinet.

”Ett 100-tal bolag, allt från stora välkända företag som Microsoft och Google till små uppstickare som gigbolaget Yepstr, har tillsammans med forskare på lärosäten som Karolinska Institutet, KTH och Linköpings universitet, anslutit sig till AI-uppropet.”


– Det är fantastiskt att redan se vilken skillnad de olika aktörerna kan göra för att lätta på trycket. På lång sikt hoppas vi också att vi kan se tillbaka på detta som ett initiativ som frigjort viktig innovationskraft och riktat den mot offentlig sektor i ett läge där det behövdes som allra mest, sammanfattar Governos vd, Caroline Andersson, i artikeln.

Läs hela artikeln i tidningen Kvalitetsmagasinet här! Kvalitetsmagasinet är tidningen för dig som arbetar professionellt med kvalitet och verksamhetsutveckling.

Här kan du läsa mer om Governos initiativ AI-uppropet!

Vill du se vilka företag som redan anslutit sig till AI-uppropet #vitecherupp – se hela listan här och kontakta oss om du vill ansluta ditt företag!