Medlem i Governos Advisory Board har eget sommarprat

Sommar i P1 med Anne-Marie

Anne-Marie Eklund Löwinder är IT-säkerhetsexperten som har tillgång till internets mest bevakade hemlighet. Hon är också medlem i Governos Advisory Board. Den 27 juli kan vi lyssna till hennes sommarprat!

Anne-Marie rankas som en av Sveriges främsta experter på informationssäkerhet och under cirka 20 år var hon säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige. Hon är idag en av 14 betrodda personer i världen som har en nyckel till internets hjärta – en fysisk nyckel i metall. Numera arbetar Anne-Marie som konsult med eget bolag och föreläser om hot och risker på nätet, och hur man kan skydda sig, som organisation och som privatperson. 2013 blev Anne-Marie den första svensk att bli invald i Internet Hall of Fame. Sedan 2018 sitter hon även i Governos Advisory Board.

Anne-Marie Eklund Löwinder.

Hej Anne-Marie, du sitter i Governos Advisory Board – hur kom det sig att du ville vara med och stötta Governo i denna rådgivande styrelse?

– Jag känner Caroline (Governos vd, reds.anm.) sedan länge och är imponerad av hennes driv och engagemang. Dessutom jobbar ni med frågor som intresserar och engagerar mig, så det kändes naturligt.

Du ska ju nu sommarprata den 27 juli! Så roligt, hur fick du frågan att delta? Blev du uppringd eller hur kontaktades du? Hur kändes det?

– Ja! Det ska bli jättekul. De ringde en dag och frågade om jag ville vara med, och min vana trogen så sa jag ja. Det brukar jag göra. Det kändes stort och läskigt på samma gång.

Vad ska ditt sommarprogram handla om?

– Det kommer att handla om mig, internet, och om den så kallade nyckeln till internet, det vill säga hur det går till att göra domännamnssystemet, internets katalog, lite säkrare.

2013 blev du den första svensk att bli invald i Internet Hall of Fame. Vad innebär det, kan du berätta lite om det?

-Det var också en stor händelse. Jag blev invald som innovatör, och motiveringen var att jag bidragit till internets globala utveckling genom att envist driva frågan om säkerhet i Domännamnssystemet för .se under så många år.

I 20 år var du ju säkerhetschef på Internetstiftelsen och gick i förra året i pension från den tjänsten. Men du har inte slutat arbeta – vad gör du idag?

– Idag driver jag egen konsultverksamhet, med framför allt föreläsningar och utbildning om digitalisering, säkerhet och internet, både strategiskt och operativt, på agendan.

Slutligen – du är en av 14 personer i världen som innehar en nyckel till internet – vad innebär det, är det en fysisk nyckel?

– Det får man veta mer om, om man lyssnar på mitt Sommarprat!

Lyssna här den 27 juli 2022 klockan 13.00.