Frågan om internationella adoptioner i fokus

Internationella adoptioner – kommer svensk lagstiftning att förändras?

På Governo fokuserar vi på att följa samhällets utveckling och de möjligheter och utmaningar detta kan medföra för den offentliga sektorn. Idag vill vi ta upp ett ämne som har varit i medialt rampljus de senaste åren: internationella adoptioner och potentiella förändringar i den svenska adoptionslagstiftningen.  

Att debatten om internationella adoptioner blossat upp igen kan delvis spåras tillbaka till 2019, då en parlamentarisk rapport från Chile avslöjade omfattande problem inom landets adoptionssystem. Rapporten översattes och spreds sen till Sverige via Myndigheten för familjerätt och föräldrarskapsstöd (MFoF).

I rapporten analyserades hur adoptionssystemet i landet sett ut under 1970 till 1990-talet. Omfattande problem visade sig existera under ytan: problemen inkluderade bland annat att barn ryckts från sina föräldrar och blivit bortadopterade till andra länder. Dessa avslöjanden har väckt starka reaktioner i Sverige, där många barn adopterats just från Chile. Dessutom finns en oro för att liknande problem kan existera i andra länder med omfattande adoptioner till Sverige. 

Regeringen tillsatte 2021 Adoptionskommissionen för att utreda Sveriges internationella adoptionsverksamhet. Kommissionens uppdrag är tredelat och omfattar oegentligheter, regelverk och stödinsatser.

Mot bakgrund av detta tillsatte regeringen Adoptionskommissionen 2021 för att utreda Sveriges internationella adoptionsverksamhet. Kommissionens uppdrag är tredelat och omfattar oegentligheter, regelverk och stödinsatser. Närmare bestämt ska kommissionen kartlägga om det har förekommit oegentligheter i Sveriges internationella adoptionsverksamhet från mitten av 1900-talet fram till idag, bedöma nuvarande regelverk och föreslå juridiska förändringar samt undersöka behovet av stöd för adopterade. Det ursprungliga slutdatumet för rapporten var den 7 november 2023, men efter två förlängningar har det nu skjutits fram till den 2 juni 2025. 

I svenska medier har det cirkulerat vissa rykten om att ett totalt förbud mot internationella adoptioner kan vara aktuellt men hittills har inga delrapporter från utredningen delgetts allmänheten. Vid vissa tillfällen har kommissionens särskilda utredare Anna Singer avfärdat ryktena, till exempel i en intervju med SVT 24:e november 2024. I ett tidigare uttalande till SVT, i oktober 2024, har kommissionen valt att inte direkt förneka ryktena, utan hävdade då i stället att de inte vill ”bedöma sannolikheten för att man landar i att föreslå ett totalt stopp”.

Situationen är alltså oklar i dagsläget, och innan slutrapporten publiceras nu i juni kan vi inte veta säkert vad kommissionen har kommit fram till.  

Ola Gustavsson är konsult på Governo och arbetar bland annat med uppdrag för myndigheter rörande adoptionsfrågor: 

 – I Sverige finns idag omkring 60 000 internationellt adopterade personer, därtill deras biologiska familjer och adoptionsfamiljer. Det råder en spänd väntan på Adoptionskommissionens slutrapport och regeringens beslut eftersom det är känsliga frågor som berör många människor. Den förlängda utredningstiden ökar också förväntningarna på slutrapporten.  

Nyfiken på våra uppdrag rörande adoptionsfrågor? Kontakta gärna Ola Gustavsson.

Artikeln är skriven av en av våra praktikanter våren 2025, Dimitris Ladis. Läs gärna mer om Dimitris här!