Nu skriver vi på Governo en bok!

Governo släpper bok – tema styrning!

Vi på Governo är inte bara managementkonsulter utan vi gillar även att dela vår kunskap på andra sätt! Under årens lopp har det blivit några skrifter men nu har vi tagit författarambitionerna ett steg längre och skrivit en spännande bok på tema styrning. Författare är Governos vd Caroline Andersson och kollegan Anders Rånlund, som båda arbetat med styrningsfrågor under många år både som konsulter och anställda.


Det är fantastiskt roligt att kunna få dela den här kunskapen med alla! Vi är mycket stolta över boken och tror den kan både bringa tydlighet och stöd i det praktiska arbetet inom offentlig sektor, men också skapa inspiration till nya sätt att se och tänka kring styrning, säger Caroline Andersson som alltså är Governos vd men också aktiv som konsult i flertalet kunduppdrag.

Jag vet att ni har tänkt länge på den här boken, varför skrev ni den just nu?

– Arbetet inleddes faktiskt redan 2019 och fick av förklarliga skäl ett avbrott i och med pandemin. Precis som med alla kundprojekt så kände vi behov av att slutföra arbetet – inte minst då vi fått många viktiga och intressanta inspel från kunder under arbetet med datainsamlingen, säger Anders Rånlund som till vardags bland annat arbetar mycket med fokus på utredning och analys på Governo.

Vilka kan ha nytta av boken och vad säger ni till dem som inte tror att de har tid att läsa en hel bok?

– Boken vänder sig till alla som arbetar med styrning, oavsett om man jobbar inom en offentlig verksamhet eller om man har till uppgift att stödja, utveckla eller granska sådana verksamheter. Den ger lite nya perspektiv kring ett evigt ämne och möjliggör reflektion och lärande. För oss var det också viktigt att skriva en bok som utgår från vår praktiska erfarenhet – vi kan offentlig sektor och har sett styrningen från så många olika perspektiv. Däremot är vi inte forskare, vilket också gör att boken är relativt rättframt skriven – utan fotnoter och hänvisningar till överdrivet mycket teori, berättar Caroline och Anders fyller i:

– Något som vi tror många kan ha nytta av är de 10 styrprinciper som formulerats i boken – man kan reflektera över sin verksamhet eller olika förändringar utifrån hur styrningen sett ut, och hur principerna kombinerats.

Vad var den största utmaningen i att skriva en hel bok och tillsammans? Har ni några tips till andra som är sugna på att skriva?

– Det var inga större utmaningar att hantera. Vi känner varandra och våra respektive sätt att tänka så väl att skrivprocessen flöt på bra. Initialt var vi en större grupp personer som samlade in data och arbetade med initiala texter – efter omstarten var vi endast två, vilket nog förenklade samordningen, förklarar Anders.

– Vi lade upp det så att vi skrev varannan vecka hela sommaren, med tydliga deadlines. Samtidigt pågick nog tankearbetet konstant – så blir det när man är inne i spännande frågor och diskussioner, tillägger Caroline.

Vad kan komma härnäst? Kan det bli fler böcker?

– Det vet man aldrig. Men lite mersmak gav det allt att ta sig utrymme att formulera sig en viktig fråga. Och viktiga frågor finns det gott om, avslutar Anders.

Här kan du beställa ett eget exemplar av boken!