Governo kommer i höst att delta som gästföreläsare på en nystartad kurs på Handelshögskolan i Stockholm. Kursen heter ”Policy Ventures: Innovation in Public Organizations”. Vi passar på att intervjua två av initiativtagarna till kursen; Karl Wennberg och Mats Jutterström.
Hej! Karl Wennberg och Mats Jutterström från Handelshögskolan i Stockholm, kan ni berätta lite om vilka ni är?
– Karl är professor och ansvarig för Handelshögskolans nya satsning House of Governance and Public Policy (GaPP) som bedriver forskning och utbildning om samhällsekonomi och relaterade ämnen. Mats Jutterström är ekonomie dr. vid Handelshögskolan och forskare vid både GaPP och SCORE (Stockholm Centre for Organizational Research). Vi har båda forskat och undervisat om offentlig administration och ledarskap i många år.
Kan ni berätta lite om kursen där vi på Governo är med som gästföreläsare?
– Kursen ”Policy Ventures: Innovation in Public Organizations” är en kvällskurs inom Handelshögskolans samarbete med övriga lärosäten i Storstockholm: Stockholm School of Entrepreneurship (SSES). Det innebär att samtliga programstudenter på Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet, Konstfack, Kungliga Musikhögskolan och Karolinska Institutet kan söka kursen.
– Vi tror mycket på sådana här tvärdisciplinära samarbeten just inom ämnen som innovation i offentlig verksamhet. Syftet med denna nya kurs är att ge studenterna bättre förutsättningar att kunna jobba i, och med, offentlig sektors mångfald av organisationer och verksamheter. Kursen består av tre samverkande forskningsbaserade huvuddelar – offentlig sektors karaktär, offentlig sektors olika sätt att ordna ”produktion” av välfärd, samt innovation i olika delar av välfärdsproduktionen. Kursen är kort och gott viktig för många, och det ska bli väldigt spännande att sjösätta den i början av november i år.
Hur ser Handelshögskolan på samarbeten med konsultbolag som Governo/det privata näringslivet?
– Handelshögskolan har i över hundra år haft ett nära samarbete med privata och offentliga, svenska och internationella organisationer, såväl som med civilsamhället. Man kan säga att det är en del av vårt DNA. Eftersom vårt uppdrag som en ideell organisation (Handelshögskolan är en icke vinstdrivande stiftelse) är att ”genom forskning och utbildning stärka Sveriges konkurrenskraft” så vill vi gärna bidra till en bredare förståelse för ledarskap, innovation, och andra verksamhetscentrala frågor inom både privat och offentlig sektor. Vi ser Governos expertis inom gränssnittet offentlig och privat verksamhet som hand i handske för en kurs som denna, och är mycket glada över samarbetet!
Kan ni berätta om er satsning House of Governance and Public Policy (GaPP) – hur kommer det sig att Handelshögskolan satsar på offentlig sektor?
– Styrning och ledarskap i såväl offentliga som privata organisationer samt civilsamhället kännetecknas av krav på transparens, ansvar och effektivitet. Styrningen har också blivit mer komplex med behov av att hantera olika samhällsintressenter i andra sektorer och branscher. Detta ställer nya krav på forskning, utbildning och policyutveckling, vilket vi försöker bidra till. Vi vet också att en stor andel av våra studenter kommer att arbeta inom, eller med, offentlig sektors organisationer – till skillnad från den utbredda föreställningen att Handels är en skola för företagssektorn.
”En djupare förståelse om offentliga organisationer och produktion av välfärd, perspektiv för att identifiera och analysera utmaningar för offentliga organisationer, samt verktyg för att initiera förändring och förbättring.”
Ni på Handelshögskolan är kända för att vara i framkant med era utbildningar. Vad tror ni är nästa steg i framtiden gällande hur utbildningar läggs upp och hur man på ett innovativt sätt för samman utbildning med arbetsliv?
– Våra utbildningsprogram är oftast verksamhetsnära och såväl vi lärare som våra studenter – som numera kommer från hela världen – är väldigt måna om nära kontakter med arbetslivet inom utbildningen. Rent praktiskt kan de ta sig uttryck i sådana här samarbeten, men också genom gästföreläsningar, praktikfall, praktikarbeten, examensjobb och liknande. Givet den snabba digitaliseringen, arbetsmarknadens förändring och globaliseringen lägger vi stor vikt vid livslångt lärande och en bred utbildning.
– Studenter vid Handelshögskolan har alltid kunnat läsa mycket språk men de senaste åren har vi också breddat utbildningsportföljen med kurser i historia, retorik, filosofi och estetik utöver traditionella ekonomiämnen. Vi har också litteraturcirklar där studenter och lärare tillsammans läser och diskuterar skönlitteratur, samt ett ”data science track” och ett ”sustainability track”. Vi har också en mycket aktiv vidareutbildningsenhet som är den största i Norden med kurser om allehanda ämnen för yrkesverksamma. Vår utbildningsfilosofi och värdegrund (för både studenter och anställda) har vi formulerat som FREE (Fact and science based mindset, Reflective and self aware, Empathetic and culturally literate, Entrepreneurial and responsible).
Vad vill ni att studenterna som deltar ska ta med sig från kursen?
– En djupare förståelse om offentliga organisationer och tillhandahållandet av välfärd, perspektiv för att identifiera och analysera utmaningar för offentliga organisationer, samt verktyg för att initiera förändring och förbättring.
Vilka har möjlighet att gå kursen – finns det fortfarande möjlighet att ansöka till den?
– Kursen är en valbar kurs för programstudenter på Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet, Konstfack, Kungliga Musikhögskolan och Karolinska Institutet – en tvärdisciplinär kurs för innovation inom offentlig verksamhet. Det går fortfarande att söka fram till kursstart – för dessa grupper.
Kan det bli fler liknande samarbeten framåt?
– Det hoppas vi!
Här kan du läsa mer om forskningssatsningen House of Governance and Public Policy (GaPP).