Den 1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Det innebär en historisk omställning för Sveriges kommuner – och en unik möjlighet att bygga en mer hållbar, förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst. Omställningen ställer höga krav på kommunernas arbete med att förstå, utveckla och anpassa sina verksamheter.
En ny lag – en ny riktning för hela socialtjänsten
Den nya socialtjänstlagen syftar till att förflytta socialtjänsten till att bygga på kunskap och evidens, vara förebyggande och mer lätt tillgängligarbete. Det innebär en omställning både i arbetssätt, organisation, ett nytt tankesätt, nya och bättre samverkan över verksamhetsgränserna. För att stötta i denna omställning har flera initiativ tagits och stödpaket initierats.
Tillsammans rustar vi Sveriges kommuner för en starkare socialtjänst.
Det är många kommuner som välkomnar en modernisering av socialtjänstlagen och att sätta kunskap och det förebyggande arbete först. Under det första kvartalet av 2025 samlade Socialstyrelsen in kommunernas övergripande läge och behov inför den nya socialtjänstlagen genom en nationell enkät. Enkäten är ett bidrag till myndighetens samlade analys som ska rapporteras till regeringen senast den 30 juni 2025.
På uppdrag av kommunförbundet Storsthlm har Governo genomfört en sammanställning och analys av enkäterna från kommunerna i Stockholms län för att ge en gemensam länsbild inför länsdialoger avseende införandet av den nya socialtjänstlagen. I sammanställningen framgick att omställningsarbetet pågår i samtliga kommuner i länet, och en majoritet av länets kommuner involverar omställningsarbetet andra förvaltningar i kommunen.
Sammanställningen visade dock att kommunerna ser utmaningar när det gäller införandet av den nya socialtjänstlagen. Några exempel på utmanande områden som framkommer i enkäterna är samverkan med relevanta aktörer, uppföljnings- och analyskompetens samt frågor kopplat till personalförsörjning.
Samtidigt ser vi överlag att kommunerna har relativt goda förutsättningar att lyckas med omställningsarbetet. När det kommer till faktorer som bedöms vara viktiga för att lyckas med omställningen framhålls särskilt nya arbetssätt baserade på kunskap, evidensbaserade insatser och standardiserade bedömningsmetoder. Detta innebär bland annat att socialtjänstens medarbetare behöver hitta nya sätt att möta nya utmaningar, både avseende personal- och kompetensförsörjning samt nya målgruppers behov av stöd. Samverkan med andra aktörer bedöms framkommer också som en viktig faktor bland länets kommuner för att lyckas med omställningen.
En strategisk partner i omställningen
Det är ett faktum att alla kommuner har unika förutsättningar och utgångslägen för att ställa om sin socialtjänst. Därför utformar vi varje uppdrag i nära dialog med kommunen, för att fånga dessa unika förutsättningar. Oavsett om kommunen är i startgroparna eller mitt i arbetet erbjuder vi ett erfaret, lyhört och kraftfullt stöd för att möta framtidens socialtjänst – på kommunens sätt. Med en gedigen erfarenhet inom offentlig sektor och specifikt socialtjänst har vi möjligheten att på ett strukturerat och behovsanpassat sätt erbjuda stöd till kommuner i hela landet. Målet är att skapa klarhet i komplexa förändringsprocesser och ge er verktygen ni behöver för en hållbar omställning.
Vad kan Governo stötta er kommun med:
- Läges- och behovsanalyser: en grundläggande förberedelse genom kartläggning av nuläget är en förutsättning för ett grundat omställnings- och förändringsarbete. Genom att veta vart vi står vet vi vilka steg vi behöver ta framåt i utvecklingen.
- Omvärldsanalys: Att kunna inhämta inspiration och lära av varandra tror vi är en framgångsfaktor i ett omställningsarbete. Trots att kommunen har sina unika förutsättningar och behov så ser vi att det finns oändligt med kunskap att ta del och används sig av.
- Implementering och förändringsledning: Vi hjälper till att genomföra de föreslagna förändringarna, från processutveckling och metodförbättring till att anpassa tekniska system och arbetsflöden.Genom att coacha chefer och ledning i med att skapa engagemang, samverkan och momentum i ett förändringsarbete som involverar hela organisationen.
- Verksamhetsutveckling: Vi hjälper till att utveckla och implementera nya arbetssätt och metoder som grundar sig i evidensbaserade arbetssätt– särskilt inom områden som tillgänglighet, brukardelaktighet, digitalisering och förebyggande insatser. Vi utbildar och faciliterar lärandeprocesser – alltifrån medarbetarnivå till strategisk ledning.
- Stöd i styrning och uppföljning: Vi bistår med att koppla omställningen till kommunens övergripande mål, budget och styrmodeller.
”I tidigare samarbeten har vi redan genomfört insatser som lett till konkreta effekter. Genom kombinationen av läges- och behovsanalyser, workshops, datadrivna analyser och handlingsplaner har socialtjänsten i Mariestad Kommun tagit viktiga steg från analys till praktiskt genomförande – med bred förankring.”
Citat från Mariestad-case