Lärdomar från pandemin i SKR:s nya rapport

Att lära av en kris

Det är titeln på rapporten som Sveriges Kommuner och Regioners, SKR:s, programberedning för post-pandemin presenterade i mitten av mars. SKR har velat fånga kommuner och regioners många lärdomar från pandemin för att säkra att erfarenheter tas till vara så att vi står bättre rustade nästa gång. Vi på Governo har stöttat med underlag för en av delarna i rapporten. Här delar vi med oss av några reflektioner och tankar.

Programberedningen har genomfört ett antal seminarier, studier och analyser. Bland annat har man samlat in utvärderingar av pandemihanteringen som enskilda kommuner och regioner har gjort och låtit ett AI-verktyg bistå i analysen. Bra att SKR testar AI på detta sätt tycker vi!

”Bra att SKR testar AI på detta sätt tycker vi!”

GOVERNO

Några av slutsatserna som beredningen kommer fram till är att man behöver värna ansvarsprincipen, att det behövs starkare krisberedskap, att det krävs snabba och tydliga beslut om roller, ansvar och finansiering men också att det krävs stöd och åtgärder för att underlätta för medarbetarna som möter invånarna.

Det är en omfattande (cirka 400 sidor) rapport som SKR presenterat och den täcker ett antal olika områden. En fråga beredningen intresserade sig för, var hur SKR som medlemsorganisation och som medlemsarena fungerat under pandemin. Här fick Governo förtroendet att undersöka den frågan, resultaten presenterades i en separat underlagsrapport.

Vi konstaterade bland annat att SKR var både lyhörda för medlemmarnas förändrade behov och visade förmåga till snabb omställning. Däremot såg vi också att det verkar sakna en gemensam idé och strategi kring hur medlemsnätverken ska fungera och varför.

”Vi konstaterade bland annat att SKR var både lyhörda för medlemmarnas förändrade behov och visade förmåga till snabb omställning. Däremot såg vi också att det verkar sakna en gemensam idé och strategi kring hur medlemsnätverken ska fungera och varför.”

GOVERNO

Vi såg också att SKR:s kansliorganisation utvecklade sina arbetsformer och började samverka mer internt än man gjort historiskt och att även medlemmarnas nätverk kom att träffas mer sektorsöverskridande. Det här är något vi bedömer att SKR behöver utveckla ytterligare – från stuprör till samverkan.

SKR:s rapport finns att läsa här!