Kundcase
Översyn av Mariestad kommuns resultat från NTU
Bakgrund till uppdraget
Kommunernas arbete med trygghetsfrämjande och brottsförebyggande har accelererat sedan en ny lag trädde i kraft under 2024 och Mariestad kommun ligger i framkant med att få ordning på sitt trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete, bland annat genom kunskapsbaserat arbete och analys.
Vad gav vi för stöd till kunden?
Under hösten 2024 har Governo stöttat Mariestad kommun med en översyn av resultatet från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) samt en forskningsöversikt om trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete. Med anledning av den nya Socialtjänstlagen som förväntas att träda i kraft under sommaren 2025 finns det dragkraft att även se över vilka åtgärder som krävs av kommunerna för att arbeta mer brottsförebyggande och trygghetsskapande.
Den nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är en årlig undersökning som innehåller frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och brottsutsattas kontakter med rättsväsendet.
Mariestad kommun har tidigare identifierat att resultaten från NTU har indikerat en ökad otrygghet och oro för brott i kommunen. Med anledning av detta gavs Governo i uppdrag att se över resultaten från NTU samt ställa dessa mot relevant forskning.
Hur gick vi tillväga för att stötta kunden?
Governo tog fram en forskningsöversikt om trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete, samt en omvärldsanalys. Under ett gemensamt arbetsmöte mellan Governo och projektledare och socialchef i Mariestad kommun påbörjades ett strategiskt arbete med trygghetsskapande och brottsförebyggande aktiviteter i kommunen baserat på insikter från NTU och forskningen. Bland annat lyftes hur lokala lägesbilder och aktörssamverkan är särskilt betydelsefullt i framgångsrika exempel på hur kommuner har arbetat trygghetsfrämjande och brottsförebyggande.
Linnéa Wiljén, projektledare inom socialförvaltningen i Mariestad kommun, berättar att man har, likt många andra kommuner, omorganiserat och utvecklat det trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbetet till en ny nivå:
– Tillsammans med andra funktioner inom kommunen, samt olika myndigheter och organisationer, arbetar vi intensivt för att utveckla gemensamma strategier för ett effektivt trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete. För att effektivt rusta oss kunskapsmässigt behövde vi ta in externt stöd för att granska vårt NTU-resultat, genomföra en forskningsöversikt och omvärldsanalys, samt hjälpa oss att förbättra vårt arbete med orsaksanalyser.
Vad innebär arbetet framåt för kunden?
I Mariestad planeras det även för en omfattande industrietablering som innebär ytterligare behov i och med den förväntade befolkningstillväxten med nya problembilder, utmaningar och brottskategorier som kommunen tidigare inte haft stor frekvens av. Analysen visade att detta framtidsscenario behöver tas i beaktning i det kommande arbetet med lägesbilder och åtgärdsplaner i Mariestad.
– Det kan kännas utmanande att närma sig detta nya och våga ta på de granskande glasögonen, då kunskapsglapp och bristande arbetssätt kan framträda. Vi ser det dock som en nödvändighet för att våra nuvarande och framtida kommuninvånare ska kunna leva ett tryggt och socialt hållbart liv i vår kommun. Governo har varit ödmjuka och förstående för vår lokala kontext och har med detta arbete varit behjälpliga i vår strävan att förbättras och nå våra mål, säger Linnéa Wiljén.
Det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet i den kommunala sektorn är lagstadgat sedan 2023 och innebär att varje kommun ska bedriva ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete och säkerställa att det finns en organisation för det i kommunen. Syftet är att lagen ska stärka kommunernas systematiska brottsförebyggande arbete.
Victoria Råsten Claesson på Governo som stöttat i uppdraget menar att arbetet som Mariestad gör med att aktivt knyta sitt arbete till den nationella trygghetsundersökningen är helt i linje med det arbete som behöver göras i alla kommuner.
– Mariestad ligger med många andra kommuner i framkant med att utgå från kunskap om sin kommunala lägesbild för att bygga ett hållbart och verklighetsförankrat trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete på. Vi på Governo är stolta att ha bidragit till deras kunskapsbaserade utveckling och ser stor potential för Mariestad att fortsätta vara en trygg kommun, säger Victoria Råsten Claesson.
Vill du veta mer om detta uppdrag? Varmt välkommen att kontakta vår kollega Victoria Råsten Claesson.