Möt våra nya praktikanter

27 januari 2017

Välkomna till Governo!


Vem är du och vad gör du när du inte är hos oss

och praktiserar?

Jag heter Anna Kuzmina och gör praktiken som en del av min kandidat i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
När jag inte är på Governo lagar jag mycket god mat och läser. För tillfället så blir det mest sci-fi och självbiografier.
Till mina specialintressen hör även rysk och svensk politik, digitalisering och allt som har med rymden att göra.

Jag heter Eva-Lis Lindgren och jag är precis klar med mina studier. Jag har läst en kandidat i sociologi vid Umeå universitet och en magister i utredning vid Luleå tekniska universitet samt en kurs i statsvetenskap. När jag inte är på Governo tycker jag mycket om att promenera och lyssna på poddar. Annars gillar jag att läsa och det tänker jag att jag ska passa på att göra nu när jag inte har en massa studentlitteratur som behöver betas av.

Varför sökte du praktikplats hos oss?

ANNA: Jag fick upp ögonen för Governo på Spiramässan i Göteborg där Olof Junesjö hade en föreläsning om företaget. Jag sökte praktiken för att jag var intresserad av att få prova på rollen som konsult och för att jag under en längre tid hade varit intresserad av digitalisering, som är ett av Governos huvudområden. Förbättring och effektivisering av offentlig verksamhet är också något som jag har funderat kring och tror att jag kan få mest inspiration och kunskaper inom det området på Governo.

EVA-LIS: Jag är intresserad av utredning, utvärdering och organisationsutveckling och efter alla år av studier ville jag komma ut i yrkeslivet för att se hur det är att jobba med sådant. Så jag satte mig helt enkelt ner vid datorn och började googla efter olika ställen där jag kunde göra praktik, detta med hejarop från en dåvarande lärare. Det jag föll för hos Governo var framåtandan och viljan att vara med och förändra och förbättra och eftersom jag har jobbat inom offentlig sektor har jag en medvetenhet med mig att det finns stora utmaningar inom den. Jag vill vara med och arbeta med dessa.

Vad har du för förväntningar på din praktikperiod? Vilka erfarenheter hoppas du kunna ta med dig?

ANNA: Jag hoppas på att få en djupare förståelse för hur vardagen funkar för en konsult liksom hur samarbetet mellan offentliga aktörer och konsultbranschen kan se ut. Under de första två veckorna här har jag lärt mig väldigt mycket nytt och förväntar mig att fortsätta göra det under hela praktiken. Jag är även väldigt glad över projektet jag kommer att jobba i under hela praktiken. Där hoppas jag på att få erfarenheter av kundmöten, analys och hur arbetet kan se ut när man jobbar i projekt.

EVA-LIS: Jag förväntar mig (och tänker se till) att jag lär mig så mycket som möjligt under den här perioden. De erfarenheter jag hoppas kunna ta med mig är hur det är att jobba i projekt, egentligen allt som har med det att göra. Bara under de här inledande två veckorna har jag lärt mig mycket och jag ser fram emot att fortsätta lära mig om hur det är att vara konsult och hur det är att jobba mot olika kunder i offentlig sektor. Hittills har jag kommit igång med olika projekt och det känns väldigt spännande!

Du är ju inte ensam praktikant i vår. Hur tror du att samarbetet kommer att se ut?

ANNA: Eva-Lis och jag jobbar tyvärr inte i några gemensamma projekt förutom omvärldsbevakningen för tillfället. Jag tror därför att samarbetet i huvudsak kommer att bestå av att peppa och hjälpa varandra när det behövs, att dela med oss av erfarenheter till varandra och ha kul. Sen så hoppas jag på att vi får tillfälle att lära oss mer av varandra när det gäller analys och slutsatser.

EVA-LIS: Det lilla vi hittills har samarbetat, med till exempel omvärldsbevakning, har gått väldigt bra. Det känns bra och kul att ha en praktikantkollega som man kan bolla med om det skulle behövas, som är i samma situation. Jag ser fram emot vårt egna projekt längre fram i vår, där vi får sätta våra kunskaper på prov, jag tror att det kommer gå bra, eftersom Anna är lätt att samarbeta med och vi har en bra kommunikation.